Alguna vegada t’han dit o has dit a una persona, posa’t dret??!!
I quantes vegades després de l’avís, la persona s’hi posa uns instants però ben aviat torna a la posició inicial??
Puc estar d’acord amb vosaltres, que en moltes ocasions i en algunes persones determinades, la postura pot ésser un tema actitudinal. Timidesa, por, inseguretat, deixadesa…expressat a través de la posició corporal.
Però, hi si us dic que un percentatge molt elevat de les persones a les que diem, posat dret!, senzillament no poden?. No es quelcom que depengui de la voluntat, es una incapacitat.
El cos és una estructura viva, que cada dia es sotmet a milions de forces (externes i internes) que tenim catalogades de gests o accions (quotidianes o esportives), però que per el cervell son forces amb les que ha de conviure i, per tant necessita recursos per poder-les assumir.
I, quins son aquests recursos que te el cervell per poder assumir i gestionar aquestes forces?. Doncs es ben senzill, els músculs.
Es genera un vincle entre el Sistema Nerviós Central (cervell) i el múscul, on el cervell és l’encarregat de dirigir els diferents músculs (mitjançant impulsos elèctrics) perquè es produeixi la força adequada en el moment precís. Com a conseqüència d’aquesta sincronització harmònica, es produeix el moviment.
A vegades per la tipologia de vida que portem, estrès físic, psíquic, carències alimentaries, poques hores de son…la connexió que es produeix entre cervell i múscul per eficàcia. I com a resultat, la capacitat contràctil del múscul disminueix i la seva funció de generar moviment i control sobre les articulacions, es veu afectada.
Quan la funció muscular disminueix, i el múscul és incapaç de generar força, la nostra capacitat per gestionar les forces del dia a dia, també disminueixen. Si aquesta situació es prolonga en el temps, acabarà generant modificacions sobre la nostra postura corporal. D’aquesta manera, ja podem dipositar tots els nostres esforços en dir-li a la columna que es posi dreta, però no passarà.
En aquesta disfunció muscular és precisament on es centren les Tècniques d’Activació Muscular. L’activació és una eina capaç d’identificar de forma individual tots i cadascun dels músculs que han perdut la seva funció i també de corregir aquestes alteracions de comunicació elèctrica entre el sistema nerviós i el múscul, amb l’objectiu principal de restablir les capacitats contràctils de la musculatura i per tant la seva funció. Fent-nos més hàbils i eficients, evitant possibles lesions.
A millor funció muscular (més eines), més capaç serà el nostre cos de poder contrarestar totes aquelles forces que li arribin en el dia a dia, i més fàcil serà poder mantenir una postura adequada sense necessitat de posar-hi voluntat.